Orchidee met zijn pracht en praal in diverse soorten.

Als bloemen-en plantenliefhebster ben ik altijd opzoek naar de bijzondere soorten. Niet omdat de bekende soorten niet mooi zijn, maar ik laat me graag verrassen! En de bloemist in mij is daar eigenlijk altijd wel naar op zoek. In deze blog laat ik je een aantal minder bekende orchideesoorten zien. Oh, wat kan ik genieten van de uitéénlopende vormen en kleuren die deze planten met zich meedragen. De één is nog mooier dan de ander. Ik heb eigenlijk ogen te kort wanneer ik ze bewonder. 

Orchidee soorten

Er zijn ontzettend veel orchideesoorten, wel zo’n 25.000. En elke plant is dan ook echt uniek. We kennen vast en zeker allemaal wel de bekendste soort de Phalaenopsis, ook wel de Vlinderorchidee genoemd. Even een weetje tussen door: De Phalaenopsis is de meest verkochte orchidee in Europa.

Maar buiten deze mooierd zijn er nog veel meer waarmee ik je kennis mee wil laten maken. Misschien kan ik je nog wel verrassen met een nieuw soort. Zo heb je bijvoorbeeld de Cambria, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium en de Brassia.

Het zijn allemaal soorten met hun eigen unieke vormen. Tijdens het schrijven van deze blog word ik steeds verrast door de geur van de Cambria. Fijn wat bloemen met je kunnen doen!

Een aantal leuke weetjes:

  • De Phalaenopsis is de meest verkochte orchidee in Europa.
  • De Brassia word ook wel de ‘Spinorchidee’ genoemd, vanwege haar lange bloemen.
  • De Cambria is een kruising tussen verschillende soorten orchideeën en komt daarom niet voor in de natuur.
  • De Oncidium vormt met 750 soorten één van de grootste orchideeënfamilies.
  • De naam Dendrobium betekent, boom en leven. Het geeft aan hoe de plant groeit. Namelijk op de stammen van bomen.

Algemene verzorging

Zet de orchidee op een lichte plek in je ruimte, maar let wel op hij houdt er niet van om in de volle/ directe zon te staan of op een tochtige plek. Dompel de kluit één keer in de week onder in het water en laat deze goed uitlekken, want hij vindt natte voeten echt niet fijn! Daarnaast lust hij één keer in de maand de aangegeven voeding wat er op het etiket staat. Qua temperatuur voelt de orchidee zich op zijn gemak bij minimaal 15 ° C en maximaal max. 25° C.

Als je deze regels aanhoudt zal de plant langer voor je stralen!

Styling

Buiten het stylen van de plant in je woonruimte, kijk ik altijd eerst naar de styling van de plant zelf. Dit doe je door de stokjes uit de plant voorzichtig weg te halen. Dit geeft een organisch en een natuurlijke uitstraling aan je plant. Soms kom je er niet onderuit om de plant een klein beetje te ondersteunen/ begeleiden met bijvoorbeeld een half stokje. Het is maar net wat de plant nodig heeft. Wanneer ik de plant zijn natuurlijke look heb gegeven is het tijd om hem te stylen in de ruimte. En daar kun je eindeloos mee variëren.

Zo kun je een plant enkel als blikvanger neerzetten op bijvoorbeeld een tafel of in een open kast, maar je kunt er ook voor kiezen om ze als groepje bij elkaar te presenteren. Dit kun je doen met diverse soorten in één tint of juist speels en bont alle kleurtjes door elkaar heen. Zo word je weken verrast door één en al vrolijke explosies van kleur en vormen. Ik hou er zelf meer van om een beetje in dezelfde kleurtonen te blijven die dicht bij elkaar liggen in de kleurencirkel. Zo hebben we in het woongedeelte natuurlijke kleuren, zoals bruin, groen en wit. De kleuren die ik gekozen heb om als groepje bij elkaar neer te zetten in één lange plantenpot zijn: Bruin, geel, groen en oranje-achtig. En allemaal in diverse orchideeënsoorten. Ik word al blij van bloemen en planten, maar zo bi jelkaar geeft mij dat een vreugdesprongetje.

Hoe zou jij je orchideeën stijlen?

jaloezieën
Liefs Sanne

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.